Workshop klantbeleving en klantcontact

Royal HaskoningDHV heeft aan Sparq gevraagd op welke wijze de gastvrouwen en -heren van Royal HaskoningDHV zich nog meer kunnen ontwikkelen in gasvrijheidscompetenties, zodat de ontvangst bij Royal HaskoningDHV voor de gast altijd een aangename verrassing is. Op haar beurt heeft Sparq aan Argentum/WHY Trainingen gevraagd haar hierin te ondersteunen door workshops te organiseren.

In twee workshops van ieder twee uur zijn de deelnemers op een interactieve manier aan de slag gegaan met bewustwording van gastvrijheid. Daarnaast kregen zij praktische tips met betrekking tot het optimaliseren van klantbenadering en klantcontact. Tenslotte is aandacht besteed aan de samenwerking binnen het team.

Workshop 1: Vakmanschap, hospitality en innovatie
Tijdens de eerste workshop is de focus gelegd op vakmanschap, hospitality en innovatie. De directie van RoyalHaskoningDHV heeft de deelnemers meegenomen in de missie en visie van de organisatie en het belang van een gastvrije ontvangst duidelijk gemaakt. Daarnaast besteedden zij aandacht aan de keuze van de organisatie voor de focus op de klant en wat dat betekent voor de facilitaire organisatie in het algemeen en de receptie in het bijzonder.
Uitblinken in klantcontact begint met bewustwording. Door middel van diverse oefeningen en filmpjes prikkelt Hans Smith (Efteling, Disney, Mystery Review) de deelnemers om zich in te leven in ‘de reis’ van gasten. Hans is samen met de deelnemers op zoek gegaan naar het creëren van het zogenaamde Wow-effect en de kracht van non-verbaal gedrag (de handdruk, de kracht van de lach, een open houding et cetera). De vragen ‘Wie wil jij zijn? en ‘Maak jij het verschil?’ staan in deze workshop centraal.

Workshop 2: Samenwerking, fun, verbinding en commitment
Tijdens de tweede workshop is het accent gelegd op samenwerking, fun, verbinding en commitment. Tools doen steeds meer hun intrede in de facilitaire wereld. Aangezien hospitality draait om mensen dienen technische innovaties te voorzien in de behoeften van mensen. Tijdens deze workshop zijn de deelnemers door collega’s van IT meegenomen in de laatste IT-tools die een bijdrage kunnen leveren aan het werk van de gastvrouwen.
Succesvolle samenwerking is een belangrijke schakel in gastvrije dienstverlening. Daarom is er gestoeid met de vraag waarom iedere individuele deelnemer gastvrijheid zo belangrijk vindt. Door middel van een interactieve en dynamische game zijn de deelnemers uitgedaagd om hiermee aan de slag te gaan en waarna vervolgens de samenwerking op de proef is gesteld. Teamwork makes the dream work!

Na de workshops zijn de deelnemers zich bewust van de manier waarop zij het verschil kunnen maken en de verwachtingen van de gasten kunnen overtreffen. Er is meer eigenaarschap bij de individuele gast- vrouwen en heren ontstaan en meer samenwerking en verbinding binnen het team. De klant voelt zich gezien, gehoord en zeer goed geholpen.