TEAM PRIDE BONAIRE: COACHING MET IMPACT

En dan ineens zit je te werken op een prachtig eiland: Bonaire en verzorgen wij voor een lokale overheidsinstelling een impactvol trainingsprogramma. Wat een voorrecht om een bijdrage te leveren om de organisatie nog succesvoller te maken, sterkere teams te creëren met trotse medewerkers als resultaat. Werken in zo’n geweldige omgeving is toch fantastisch!!

Het programma met impact is gestart met teamdagen waarbij inzichten in jezelf, dat van andere teamleden en in de eigen organisatie zijn ontdekt. Tijdens de gezamenlijke teamdagen waarbij trots, vertrouwen en verbinding centraal stonden, zijn de deelnemers aan de slag gegaan met onder andere drijfveren, kernkwaliteiten en ons 5-V-model (vrijheid, verantwoordelijkheid, (zelf)vertrouwen, verbinding en voldoening). Ook hebben de deelnemers een persoonlijk coaching programma doorlopen waarbij inzichten in eigen gedragstijlen, teamrollen en werkwaarden zijn gegeven.

Tijdens een tussentijdse sessie zijn al deze inzichten gespiegeld door een professionele paardencoach. Houding en gedrag van alle deelnemers zijn gespiegeld met een drietal paarden van de Horse Ranch Bonaire. Geconfronteerd worden door middel van het paard als spiegel van jezelf: absoluut 100% zuivere feedback door de beproefde vertaling van paardencoach Els Middelhoek. Nieuwe inzichten, herkenning en bevestiging van wat er is. Deze ervaring en beleving kregen een extra boost door het teruggeven van eerlijke en waardevolle feedback van collega’s over het herkennen van persoonlijkheden en gedrag in werksituaties door middel van de inzet van het paard. Het bijzondere aan paarden is dat ze geen onderscheid maken tussen mens of dier, zij oordelen niet en geven 100% pure en zuivere feedback. Je gaat de confrontatie aan met jezelf.

De laatste teamtraining stond in het teken van de elementen, samenwerken en fun. Iedere medewerker heeft een individuele online test gedaan, die als resultaat aangeeft welke teamrollen (gebaseerd op Belbin) het beste passen. De uitkomst is een visuele rapportage welke teamrollen het meest dominant zijn vertegenwoordigd en hoe iemand zich gedraagt (stijl, temparament, persoonlijkheid, waarden en motivatie, invloed van de omgeving, ervaring, vermogen om andere rollen te vervullen), zijn teambijdrage levert en hoe je met anderen omgaat en samenwerkt.

Ook hebben de deelnemers hun persoonlijke Business model YOU ingevuld, geïnspireerd door ons eigen 8-elementen model. Dit model helpt je commitment, actieplan en visie te vertalen en belangrijker nog- dit door middel van het bijbehorende actieplan te borgen door het in de praktijk te brengen. Als afsluiter van de allerlaatste trainingsdag is teambuilding gesimuleerd in de praktijk door met elkaar het Lego Los Het Op! samenwerkingsspel te spelen. In de eerst game hilariteit ten top, in de tweede game trots, (zelf)vertrouwen en verbinding waardoor de ultieme samenwerking vrij snel merk- en voelbaar was.

Alle trainingsonderdelen hebben gezorgd voor een positieve impact op zowel persoonlijke als professionele teamontwikkeling. Op individueel niveau zijn er stappen gezet door meer gebruik te maken van de eigen kwaliteiten. Eerlijke feedback, kwetsbaarheid, gelijkwaardigheid en openheid heeft op teamniveau gezorgd dat de verbinding aanzienlijk vergroot is en het gevoel van gelijkwaardigheid en de samenwerking is verbeterd waardoor het eigenaarschap ook meer zal  toenemen. Kortom: Strong team, succesfull organization and proud individuals!!

Quotes van de deelnemers:

“Mijn persoonlijke kwaliteiten aan het licht komen en optimaal benut worden”

“Wij als team elkaar in elkaars waarde zetten en kwaliteiten kunnen ontplooien om te excelleren”

“Je meer zelfkennis krijgt”

“Het ons echt verder helpt”

“Mensen dichter bij elkaar komen en weten waar elkaars krachten en valkuilen liggen”

“Eenieder binnen onze organisatie de ruimte krijgt om zijn “kunnen” aan te tonen en te kunnen shinen”

“Je jezelf en je collega’s beter leert kennen”

“Je even goed naar jezelf kan kijken en evalueren of je tevreden bent met wat je ziet of er

groeimogelijkheden zijn voor je persoonlijke ontwikkeling”

“Niet gedacht dat het zo leuk en leerzaam was”

 “Energiek, aantoonbaar, verrassend goed, heel bijzonder en verhelderend, nuttig, confronterend, interactief, gericht op de hele groep, toepassend”

Het gehele team ontwikkelingstraject is gemiddeld beoordeeld met een 9+